Nie raz wszyscy słyszeliśmy o prozdrowotnym i leczniczym działaniu czosnku i pietruszki. Niewątpliwie jest to ogromna dawka witamin jakie serwuje Nam natura i domowy ogródek. Zastanawialiście się gdyby tak dorzucić do tego oliwę z oliwek ?! Nie dość, że bardzo Zdrowe to w dodatku bardzo Pyszne. Poniżej mega prosty przepis na Zielony sos z pietruszki i z czosnkiem oraz oliwą.
Zielony sos z pietruszki i z czosnkiem
Znajdujący się poniżej przepis na sos pietruszkowy może lądować na talerzu każdego dnia i o każdej porze. Jest idealny zarówno na śniadanie czy na kolację, dając Nam solidną porcję witamin, których nie znajdziemy w żadnym innym przepisie. Dodatkowo tak prostym ! W efekcie idealne połączenie tych warzyw w zielony sos będzie smacznym dodatkiem do kanapki z wędliną lub w moim przypadku częściej- do Tosty z patelni bez dodatku oleju
Dodatek ten może być traktowany jako alternatywa dla pesto z pietruszki lub również do pizzy jako sos czosnkowy z dodatkiem pietruszki.
Składniki na : Pietruszkę z czosnkiem i oliwą
- 1 natka pietruszki (najlepsza pietruszka naciowa Astra)
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić sos pietruszkowy z czosnkiem i oliwą z oliwek:
- Poszatkuj natkę pietruszki, ale nie za drobno. Efektywniej wyglądają większe kawałki pietruszki i nie robi się z tego papka.
- Obierz 2-3 ząbki czosnku i przepuść przez praskę, drobno poszatkuj lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Wymieszaj w salaterce pietruszkę i czosnek, tak by nie pozostawić zwartych bryłek czosnku. Dodaj do tego oliwę z oliwek i wymieszaj.
SMACZNEGO!
No Comments