desery, gotowanie i przepisy

Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami

1 maja, 2019
Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami

Ten przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami to idealny wybór aby zaspokoić słodką pokusę. Rozpieścisz nimi nie tylko swoje podniebienie, ale z pewnością zachwycisz kubki smakowe Twojej rodziny i gości.

Genialny przepis podstawowy na kruche, delikatne w smaku i mega smaczne babeczki z kremem mascarpone i z budyniem. Nie przypuszczałem, że ten przepis będzie o niebo lepszy od takich słodkości z prawdziwej cukierni. 

Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami

Dlaczego akurat ten przepis na Kruche babeczki z kremem i z owocami czyli popularne Tartaletki z kremem ?

Zawsze oblizywałem palce po zjedzeniu babeczek z budyniem i z owocami wychodząc z cukierni. Zastanawiałem się zawsze skąd oni mają tak pyszny przepis na babeczki kruche. Sekret tkwi tak naprawdę w kremie. Ni to budyń, ni to masa serowa. W połączeniu tych dwóch produktów otrzymujemy bardzo smaczny krem na babeczki z owocami i mascarpone oraz budyniem.

Warto również zwrócić uwagę na bazę, czyli przepis podstawowy na kruche ciasto. Zaskakuje on wszystkich gości dookoła tym, że nie “łamie” się tak szybko w rękach, w porównaniu do niektórych przepisów. 

Pozostaje tylko dopieścić wzrok i udekorować dowolnymi owocami .

Coś jeszcze…? Z pewnością. Pyszna brzoskwiniowa lub ananasowa polewa podkreśli smak tartaletek z owocami i dodatkowo zabezpieczy przed wysychaniem, dzięki czemu tartaletki wytrzymają dłużej. 

Ugość nimi swoich gości 🙂 

Składniki na tartaletki czyli kruche babeczki z kremem i z owocami  

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej typu 450
  • 50 g cukru pudru
  • 2/5 kostki masła (ok. 100 g) + około 50 g do smarowania foremek
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • bułka tarta do smarowania foremek

 KREM 

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 małe opakowanie sera Mascarpone
  • około 3-5 łyżek cukru pudru (opcjonalnie do smaku)

POLEWA

  • 1 szklanka soku po brzoskwiniach z puszki (lub ananasach)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)

Jak zrobić babeczki z kremem i z owocami ?

  1. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, a następnie dodajemy resztę składników, które są przewidziane na wykonanie ciasta, przy czym masło kroimy na mniejsze kawałki. Ugniatamy tak, żeby składniki dobrze się połączyły, dzielimy tak wyrobione ciasto na mniejsze 2-3 kawałki i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 
  2. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki, by zrównać temperaturę budyniu z temperaturą sera mascarpone. Wtedy unikniemy “zważenia” się masy, czyli powstaniu grudek.
  3. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok 3-5 mm. 
  4. Foremki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą tak, by później ciasto łatwo odchodziło od foremek. Wykładamy foremki ciastem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 15-20 min. do czasu aż ciasto będzie zarumienione.
  5. Po wystudzeniu babeczek zabieramy się do wykonania masy. A więc do miski wrzucamy małe opakowanie sera mascarpone i miksujemy, dodając do tego po trochę budyniu. Ważne jest, jak już wspomniałem, żeby temperatura budyniu była zbliżona do temp. mascarpone. Dodajemy jeszcze do tego 3-5 łyżek cukru pudru w zależności jaką preferujesz słodkość (możesz więcej jak lubisz słodsze). Tak powstałą masę układamy na babeczki.
  6. Dekorujemy Tartaletki dowolnymi owocami. Ja zawsze nakładam ich na maxa.
  7. Na koniec nakładamy na owoce półprzeźroczystą polewę. Ze szklanki soku z brzoskwiń (lub ananasów) odlewamy 50 ml i wsypujemy do tego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, a następnie dobrze mieszamy. Resztę soku (200 ml) gotujemy aż do wrzenia, a następnie wlewamy ten z wymieszaną mąką. Gotujemy jeszcze tak przez parę minut, aby masa była bardziej przeźroczysta. Studzimy i polewamy nią owoce.
  8. Nie pozostaje nic innego jak odstawić jeszcze na chwilę do lodówki, a następnie delektować się przepysznymi babeczkami.

SMACZNEGO!

Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami

Jeśli szukasz coś słodkiego na ząb, a przy tym nie chcesz łapać zbyt wielu kalorii to POLECAM:

Dietetyczny deser na zimno z nasionami Chia jogurtem i owocami mango

Sałatka dietetyczna z brukselki z orzechami i serem Parmezan

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply