Ten przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami to idealny wybór aby zaspokoić słodką pokusę. Rozpieścisz nimi nie tylko swoje podniebienie, ale z pewnością zachwycisz kubki smakowe Twojej rodziny i gości.
Genialny przepis podstawowy na kruche, delikatne w smaku i mega smaczne babeczki z kremem mascarpone i z budyniem. Nie przypuszczałem, że ten przepis będzie o niebo lepszy od takich słodkości z prawdziwej cukierni.
Dlaczego akurat ten przepis na Kruche babeczki z kremem i z owocami czyli popularne Tartaletki z kremem ?
Zawsze oblizywałem palce po zjedzeniu babeczek z budyniem i z owocami wychodząc z cukierni. Zastanawiałem się zawsze skąd oni mają tak pyszny przepis na babeczki kruche. Sekret tkwi tak naprawdę w kremie. Ni to budyń, ni to masa serowa. W połączeniu tych dwóch produktów otrzymujemy bardzo smaczny krem na babeczki z owocami i mascarpone oraz budyniem.
Warto również zwrócić uwagę na bazę, czyli przepis podstawowy na kruche ciasto. Zaskakuje on wszystkich gości dookoła tym, że nie “łamie” się tak szybko w rękach, w porównaniu do niektórych przepisów.
Pozostaje tylko dopieścić wzrok i udekorować dowolnymi owocami .
Coś jeszcze…? Z pewnością. Pyszna brzoskwiniowa lub ananasowa polewa podkreśli smak tartaletek z owocami i dodatkowo zabezpieczy przed wysychaniem, dzięki czemu tartaletki wytrzymają dłużej.
Ugość nimi swoich gości 🙂
Składniki na tartaletki czyli kruche babeczki z kremem i z owocami
CIASTO
- 200 g mąki pszennej typu 450
- 50 g cukru pudru
- 2/5 kostki masła (ok. 100 g) + około 50 g do smarowania foremek
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- bułka tarta do smarowania foremek
KREM
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 małe opakowanie sera Mascarpone
- około 3-5 łyżek cukru pudru (opcjonalnie do smaku)
POLEWA
- 1 szklanka soku po brzoskwiniach z puszki (lub ananasach)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)
Jak zrobić babeczki z kremem i z owocami ?
- Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, a następnie dodajemy resztę składników, które są przewidziane na wykonanie ciasta, przy czym masło kroimy na mniejsze kawałki. Ugniatamy tak, żeby składniki dobrze się połączyły, dzielimy tak wyrobione ciasto na mniejsze 2-3 kawałki i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki, by zrównać temperaturę budyniu z temperaturą sera mascarpone. Wtedy unikniemy “zważenia” się masy, czyli powstaniu grudek.
- Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok 3-5 mm.
- Foremki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą tak, by później ciasto łatwo odchodziło od foremek. Wykładamy foremki ciastem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 15-20 min. do czasu aż ciasto będzie zarumienione.
- Po wystudzeniu babeczek zabieramy się do wykonania masy. A więc do miski wrzucamy małe opakowanie sera mascarpone i miksujemy, dodając do tego po trochę budyniu. Ważne jest, jak już wspomniałem, żeby temperatura budyniu była zbliżona do temp. mascarpone. Dodajemy jeszcze do tego 3-5 łyżek cukru pudru w zależności jaką preferujesz słodkość (możesz więcej jak lubisz słodsze). Tak powstałą masę układamy na babeczki.
- Dekorujemy Tartaletki dowolnymi owocami. Ja zawsze nakładam ich na maxa.
- Na koniec nakładamy na owoce półprzeźroczystą polewę. Ze szklanki soku z brzoskwiń (lub ananasów) odlewamy 50 ml i wsypujemy do tego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, a następnie dobrze mieszamy. Resztę soku (200 ml) gotujemy aż do wrzenia, a następnie wlewamy ten z wymieszaną mąką. Gotujemy jeszcze tak przez parę minut, aby masa była bardziej przeźroczysta. Studzimy i polewamy nią owoce.
- Nie pozostaje nic innego jak odstawić jeszcze na chwilę do lodówki, a następnie delektować się przepysznymi babeczkami.
SMACZNEGO!
Jeśli szukasz coś słodkiego na ząb, a przy tym nie chcesz łapać zbyt wielu kalorii to POLECAM:
–Dietetyczny deser na zimno z nasionami Chia jogurtem i owocami mango
–Sałatka dietetyczna z brukselki z orzechami i serem Parmezan
No Comments