Klasyka włoskiej kuchni, czyli przepis na makaron spaghetti Carbonara w prostym, szybkim i oszczędnym wykonaniu dla całej rodziny
Spaghetti carbonara przepis oryginalny
Tym razem podzielę się z Wami przepisem na typowe włoskie danie obiadowe lub na uroczystą kolację z drugą połówką lub znajomymi.
Podstawa oczywiście to dobrze wysmażony boczek oraz wymieszane jajko z serem najlepiej Grana Padano, przyprawione solem i pieprzem. Ale kluczem do pysznego spaghetti carbonara jest również kolejność dodawania składników, którego znajdziecie w poniższym przepisie. Dla podrasowania smaku proponuję całość zwieńczyć płatkami sera Parmigiano Reggiano. SMACZNEGO oczywiście !
Składniki na danie kuchni włoskiej:
- ok. 300-500 g. wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 jajka (2 całe i 1 żółtko)
- 3 łyżki sera Mascarpone lub ok. 100 gram Grana Padano
- ser Parmigiano Reggiano
- ok. 300 gram makaronu Spaghetti
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Jak zrobić Spaghetti carbonara
- Pokrój wędzony boczek na kostki, a następnie wrzuć na podgrzaną oliwę z oliwek na patelni.
- Gdy zbrązowieje, dodaj mascarpone ( jeżeli do jajek nie dodajesz sera Grana Padano-czyt.niżej) i mieszaj ok 3 minuty.
- Następnie ugotuj makaron spaghetti do stopnia al dente (najlepiej wg przepisu na opakowaniu).
- Podczas gdy makaron się gotuje, wrzuć do miski 2 całe jajka i jedno żółtko. Dopraw lekko solą i pieprzem i dobrze roztrzep, a następnie wrzuć do tego starty na drobnych oczkach ser Grana Padano (o ile nie daliście do boczku).
- Kiedy makaron się odpowiednio zagotuje , odcedź go , odlewając około poł szklanki wody z niego. Przyda się do rozrzedzenia Spaghetti Carbonara jeżeli będzie zbyt zbite.
- Do makaronu po troszkę dodawaj jajka intensywnie mieszając, tak by się nie zważyły.
- Następnie dodaj boczek i posiekaną pietruszkę.
- Przekładaj na talerz zwijając w kłębki, przy użyciu większego widelca.Na porcję ok 3-4 kłębki.
- Posyp na końcu serem Parmigiano Reggiano (lub zetrzyj pozostałą część sera Grana Padano).
SMACZNEGO!
Szukasz czegoś lżejszego ?! … Kliknij w poniższy przepis:
No Comments