Przepis na Spaghetti Carbonara-szybko i smacznie

przepis na Spaghetti Carbonara_meski smak

Klasyka włoskiej kuchni, czyli przepis na makaron spaghetti Carbonara w prostym, szybkim i oszczędnym wykonaniu dla całej rodziny

przepis na Spaghetti Carbonara_meski smak

Spaghetti carbonara przepis oryginalny

Tym razem podzielę się z Wami przepisem na typowe włoskie danie obiadowe lub na uroczystą kolację z drugą połówką lub znajomymi.
Podstawa oczywiście to dobrze wysmażony boczek oraz wymieszane jajko z serem najlepiej Grana Padano, przyprawione solem i pieprzem. Ale kluczem do pysznego spaghetti carbonara jest również kolejność dodawania składników, którego znajdziecie w poniższym przepisie. Dla podrasowania smaku proponuję całość zwieńczyć płatkami sera Parmigiano Reggiano. SMACZNEGO oczywiście !

Składniki na danie kuchni włoskiej:

  • ok. 300-500 g. wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka (2 całe i 1 żółtko)
  • 3 łyżki sera Mascarpone lub ok. 100 gram Grana Padano
  • ser Parmigiano Reggiano
  • ok. 300 gram makaronu Spaghetti
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Jak zrobić Spaghetti carbonara

  1. Pokrój wędzony boczek na kostki, a następnie wrzuć na podgrzaną oliwę z oliwek na patelni.
  2. Gdy zbrązowieje, dodaj mascarpone ( jeżeli do jajek nie dodajesz sera Grana Padano-czyt.niżej) i mieszaj ok 3 minuty.
  3. Następnie ugotuj makaron spaghetti do stopnia al dente (najlepiej wg przepisu na opakowaniu).
  4. Podczas gdy makaron się gotuje, wrzuć do miski 2 całe jajka i jedno żółtko. Dopraw lekko solą i pieprzem i dobrze roztrzep, a następnie wrzuć do tego starty na drobnych oczkach ser Grana Padano (o ile nie daliście do boczku).
  5. Kiedy makaron się odpowiednio zagotuje , odcedź go , odlewając około poł szklanki wody z niego. Przyda się do rozrzedzenia Spaghetti Carbonara jeżeli będzie zbyt zbite.
  6. Do makaronu po troszkę dodawaj jajka intensywnie mieszając, tak by się nie zważyły.
  7. Następnie dodaj boczek i posiekaną pietruszkę.
  8. Przekładaj na talerz zwijając w kłębki, przy użyciu większego widelca.Na porcję ok 3-4 kłębki.
  9. Posyp na końcu serem Parmigiano Reggiano (lub zetrzyj pozostałą część sera Grana Padano).

SMACZNEGO!

Szukasz czegoś lżejszego ?! … Kliknij w poniższy przepis:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back To Top