Przepis na domowy chleb na zakwasie z ziarnami. Początkowo nigdy nie sądziłem, że upieczenie chleba z ziarnami może być tak banalne i szybkie. Wydawało mi się zawsze, że wyrabianie ciasta na chleb razowy to stanie godzinami przy kuchennym blacie. Jednak BACH !: 10 minut i ciasto gotowe. Na koniec pozostaje tylko odstawić do wyrośnięcia, upiec i cieszyć się pysznym domowym chlebem na zakwasie.
Przepis na chleb na zakwasie
Zdajemy sobie sprawę z tego, jak bardzo niezdrowe jest jedzenie białego, pszennego pieczywa. Z kolei do tego pakowanego BIO, nie mamy za bardzo zaufania,ponieważ zawierają polepszacze czy konserwanty. Własny wypiek daje ogromną satysfakcję, tym bardziej, że upieczenie domowego chleba pszenno żytniego jest bardzo proste i szybkie. Zastanawiacie się z kolei co zrobić z dwoma bochenkami chleba wiejskiego jednocześnie? Proponuję prostą metodę, czyli podzielenie na mniejsze porcje i odstawienie do zamrażarki. Tym samym nie obawiajcie się o smak ponieważ jest tak samo pyszny.
Składniki na chleb z ziarnami pszenno żytni
- szklanka mąki żytniej
- 1 kg mąki pszennej (typ 650, 750 lub 850)
- szklanka ziaren słonecznika lub dyni plus ok.1/4 szklanki ziaren do posypania na wierzch
- 4-5 łyżeczek soli
- szklanka otrębów pszennych lub żytnich
- 1 łyżeczka cukru
- 4,5 szklanki letniej wody przegotowanej
- zakwas ( z poprzedniego wypieku lub do kupienia na początek w sklepie)
Jak wykonać: Przepis na domowy chleb na zakwasie
- Najpierw w misce mieszamy ze sobą składniki sypkie: mąkę żytnią, pszenną, ziarna (1 szklanka), otręby, sól i cukier, a następnie dokładnie mieszamy.
- Potem dodajemy do tego kolejno zakwas oraz wodę i dokładnie mieszamy, aby w rezultacie otrzymać jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na 2 godziny.
- W następnej kolejności pięć łyżek ciasta przekładamy do szklanego pojemnika i wkładamy do lodówki. Będzie to zakwas na kolejny pyszny chleb na zakwasie. I tutaj mała uwaga. Nie zakręcamy tylko przykrywamy pokrywką.
- Kolejnym krokiem jest posmarowanie 2 średniej lub 3 małej wielkości foremek margaryną i ułożenie w nich pozostałego ciasto.
- Na końcu posypujemy wierzch resztą ziaren i odstawiamy ciasto na ok. 7-8 godzin by lekko podrosło.
- Po tym czasie wkładamy ciasto w foremkach do piekarnika, uprzednio nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy przez 70 minut przy włączonym termoobiegu. Ostatnim krokiem po upieczeniu jest wyciągnięcie z foremek w celu odparowania i ostygnięcia.
SMACZNEGO !
Kręcą Was dobre smaki i lubicie wyroby domowej roboty ? Niżej podsyłam sprawdzone przepisy i porady:
No Comments