Suszone owoce są przede wszystkim zdrowszym zamiennikiem cukru. Czy pomimo wielu prób w ograniczeniu bądź całkowitemu zaprzestaniu jedzenia słodyczy wszystko kończy się fiaskiem? Jeśli tak to wtedy właśnie z pomocą przychodzą suszone owoce i poniższy artykuł Jak suszyć owoce jabłka gruszki banany śliwki grzyby
Co na idealny kompot z suszonych owoców ?
Najpopularniejszymi materiałami mogą być właśnie takie suszone owoce jak: suszone jabłka, suszone gruszki, suszone banany, suszone śliwki czy ususzone jesienią grzyby na wigilijny stół
Tak naprawdę odpowiedź Jak suszyć owoce jest bardzo prosta i przy tym jest to bardzo wciągające i przyjemne zajęcie. Podobnie zresztą jak domowa hodowla kiełków z nasion o których dowiesz się więcej w tym artykule Jak hodować kiełki w kiełkownicy i kiełki na wacie. Dla ułatwienia będziesz jedynie potrzebować suszarkę elektryczna, którą możesz kupić w dowolnym markecie z małym AGD za niewielką kwotę. Ja zapłaciłem mniej niż 100 zł. i śmiga od rana do wieczora. Nawet do wykonania Twoich ulubionych chipsów bananowych możesz użyć kuchenki elektrycznej. Zdecydowanie polecam zainwestowanie w suszarkę. Choćby dlatego, że ma niewielką moc grzewczą i suszenie owoców na tym urządzeniu nie spowoduje, że się spalą.
Jak wiadomo, niezbędny tutaj będzie wsad. Materiałami mogą być dowolne owoce, warzywa czy nawet grzyby, jeśli jesteś tak wiernym zbieraczem grzybów jak ja.
Pora roku na używanie suszarki nie gra roli. Od wiosny do późnej jesieni Twoja suszarka nie będzie zwalniać obrotów na suszeniu owoców czy grzybów, ale nie zapadnie też w zimowy sen. Niektóre owoce nadające się do suszenia są bardzo tanie w okresie zimowym.
Suszone owoce to idealny zamiennik przy sięganiu po słodką przekąskę przez Ciebie czy Twoją pociechę, ale także doskonały materiał na kompot z suszonych owoców, będący zdrowszym zamiennikiem soku z kartonu czy coca-coli.
Po wysuszeniu zapasy możesz śmiało przechowywać przez dłuższy okres w szczelnych opakowaniach. Słoiki czy hermetyczne torebki będą idealne, aż do czasu zbiorów w kolejnym sezonie.
Składniki na suszone owoce
- owoce: jabłka, gruszki, śliwki, banany, itp.
- warzywa: marchewka, buraki, seler, por, cebula, pietruszka, itp
- grzyby
Jak suszyć owoce jabłka gruszki banany śliwki grzyby
- Pokrój owoce, warzywa czy grzyby na większe kawałki, np. duże jabłko czy gruszkę na 8 części. W przypadku banana na plastry szerokości 8-10 mm, śliwki na pół. Ze zbyt małych kawałków nie zostanie nic po odparowaniu wody.
- Ułóż pokrojone kawałki gęsto na suszarce wielopoziomowej lub na siatce jeżeli suszysz w piekarniku. Trzymaj się zasad podanych na instrukcji użytkowania suszarki lub w przypadku używania piekarnika nie przekraczaj temp. 50 stopni Celsjusza pozostawiając przy tym uchylone drzwiczki.
- Przekładaj co jakiś czas tacki z górnego poziomu na dolny lub obracaj siatkę w piekarniku o 180 stopni. Nie zaleca się aby dopuścić do sytuacji gdzie część owoców jest przesuszona, a pozostała wilgotna. Całość suszenia powinna potrwać ok. 20 godzin.
- Następnie przełóż suszki do szczelnego opakowania (np. słoik). Nie pozostaje nic innego jak cieszyć się ich smakiem przez kolejne miesiące, a nawet lata.
No Comments