Jajka sadzone z kiełkami fasoli mung to ogrom energii by z przytupem rozpocząć dzień. Również zalecany jako pokarm i regeneracja dla Twoich mięśni przed lub po treningu, czyli tzw. dieta okołotreningowa
Kiełki fasoli mung na wywarze czosnkowym z jajkiem sadzonym
Ekspresowe danie składające się z jajek i kiełek fasoli mung nasyci twój żołądek dając Tobie powera na wiele godzin. Smak podkreślają tutaj kiełki w połączeniu z czosnkiem na oliwie z oliwek. Przekonaj się do tak prostego w wykonaniu jajka sadzonego podawanego z kiełkami fasoli mung. SMACZNEGO !
Składniki na kiełki z patelni podawane z jajkiem sadzonym
- solidna garść kiełków Fasoli Mung (jak wyhodować domowe kiełki znajdziesz w tym artykule Jak hodować kiełki w kiełkownicy i kiełki na wacie)
- 2-3 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Jak zrobić jajka sadzone z kiełkami fasoli mung
- Przepuść czosnek przez praskę lub pokrój drobno, a następnie wrzuć do rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Smaż ok. 1-2 minut tak by wydobyć smak czosnku , ale jednocześnie żeby nie dopuścić by czosnek zbrązowiał.
- Wrzuć kiełki Fasoli Mung i przemieszaj co jakiś czas, smaż ok 2-3 minuty.
- Następnie zrób kawałek miejsca na patelni i wbij jaja w całości, dopraw pieprzem i solą.
- Obróć jajka na drugą stronę kiedy będą już nabierać koloru złotego, natomiast usmażone kiełki przełóż na talerz.
- Kiedy jajko sadzone będzie gotowe przełóż je na talerz. Podawaj z kiełkami oraz ewentualnie dorzuć inne warzywami jak np. pomidor.
SMACZNEGO !
No Comments