Prostota i szybkość wykonania według mojego przepisu na Kruche ciasteczka przekładane powidłami to klucz do cieszenia się słodką chwilą przez cały dzień.
Dlaczego staropolski przepis na Gwiaździste kruche ciasteczka przekładane powidłami?
W przedstawionym poniżej przepisie na kruche ciastka fajne jest to w nich, że są takie w sam raz na KĘS czegoś słodkiego. Pomimo powstrzymywania się od spożywania zbyt dużej ilości cukru, przychodzi jednak ta chwila wywieszenia białej flagi i chwilowa kapitulacja.
I tutaj właśnie z przychodzą one: Kruche ciasteczka przekładane powidłami :). Dzięki temu, że są niewielkich rozmiarów w porównaniu do na przykład kawałka ciasta czy batona wiem, że nie nafaszeruję się nimi zbyt dużą ilością zbędnych kalorii, a przy tym zaspokoję słodki głód
Istotny też jest tutaj termin ich spożycia. Gwarantuję Wam, że na bazie mojego przepisu na kruche ciastka smak będzie o niebo lepszy nawet po kilku dniach od upieczenia.
Reasumując, to recepta i świetny patent na zaspokojenie “niedoboru słodkiego” na co dzień, ale także genialne uzupełnienie świątecznych dań i dekoracji świątecznego stołu.
Składniki na kruche ciastka staropolskie
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej (np. Tortowa lub Basia , typu 450)
- 3/4 szklanki cukru pudru + do posypania wierzchu kruchych ciasteczek
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- pół kostki margaryny Palmy (opcjonalnie cała zamiast smalcu poniżej)
- pół kostki smalcu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
Jak zrobić kruche ciasteczka przekładane powidłami lub marmoladą?
- Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo.
- Następnie do średniej wielkości miski wsypujemy suche składniki. Mąkę, cukier puder, , cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze mieszamy suche składniki.
- Kolejno dodajemy pokrojoną w mniejsze kostki margarynę oraz smalec i rozkruszamy z powyższymi składnikami, tak nie było grudek.
- Dalej, wydrążamy z jajek żółtka i następnie dobrze należy je ‘wybełtać’ ze śmietaną. Całość wlewamy do pozostałych składników i dobrze zagniatamy (wyrabiamy) ciasto- podobnie jak na kruche ciasto.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 stopni Celsjusza.
- Kiedy piekarnik się rozgrzewa, my musimy rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wyciąć małej średnicy kółka np. kieliszkiem.
- Układamy na blaszce i pieczemy przez około 10-15 min do momentu, kiedy ciastka się lekko złotego koloru. Czas jest oczywiście zależny od rodzaju piekarnika.
- Odstawiamy do ostygnięcia i następnie przekładamy dowolnym materiałem jak np. marmolada czy dżem różany ( ale uważajcie by nie był zbyt płynny).
- Posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy w chłodne miejsce by dobrze się skleiły. Pyszne są one również nawet po kilku dniach od upieczenia.
SMACZNEGO !
Z pewnością zainteresuje Ciebie przepis na:
-Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami
– Dietetyczny deser na zimno z nasionami Chia jogurtem i owocami mango
No Comments