Gwiaździste kruche ciasteczka przekładane powidłami

Gwiaździste kruche ciasteczka przekładane powidłami

Prostota i szybkość wykonania według mojego przepisu na Kruche ciasteczka przekładane powidłami to klucz do cieszenia się słodką chwilą przez cały dzień.

Gwiaździste kruche ciasteczka przekładane powidłami

Dlaczego staropolski przepis na Gwiaździste kruche ciasteczka przekładane powidłami?

W przedstawionym poniżej przepisie na kruche ciastka fajne jest to w nich, że są takie w sam raz na KĘS czegoś słodkiego. Pomimo powstrzymywania się od spożywania zbyt dużej ilości cukru, przychodzi jednak ta chwila wywieszenia białej flagi i chwilowa kapitulacja.

I tutaj właśnie z przychodzą one: Kruche ciasteczka przekładane powidłami :). Dzięki temu, że są niewielkich rozmiarów w porównaniu do na przykład kawałka ciasta czy batona wiem, że nie nafaszeruję się nimi zbyt dużą ilością zbędnych kalorii, a przy tym zaspokoję słodki głód

Istotny też jest tutaj termin ich spożycia. Gwarantuję Wam, że na bazie mojego przepisu na kruche ciastka smak będzie o niebo lepszy nawet po kilku dniach od upieczenia.

Reasumując, to recepta i świetny patent na zaspokojenie “niedoboru słodkiego” na co dzień, ale także genialne uzupełnienie świątecznych dań i dekoracji świątecznego stołu.

Gwiaździste kruche ciasteczka przekładane powidłami 2

Składniki na kruche ciastka staropolskie

  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej (np. Tortowa lub Basia , typu 450)
  • 3/4 szklanki cukru pudru + do posypania wierzchu kruchych ciasteczek
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • pół kostki margaryny Palmy (opcjonalnie cała zamiast smalcu poniżej)
  • pół kostki smalcu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %

Jak zrobić kruche ciasteczka przekładane powidłami  lub marmoladą?

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo.
  2. Następnie do średniej wielkości miski wsypujemy suche składniki. Mąkę, cukier puder, , cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze mieszamy suche składniki.
  3. Kolejno dodajemy pokrojoną w mniejsze kostki margarynę oraz smalec i rozkruszamy z powyższymi składnikami, tak nie było grudek.
  4. Dalej, wydrążamy z jajek żółtka i następnie dobrze należy je ‘wybełtać’ ze śmietaną. Całość wlewamy do pozostałych składników i dobrze zagniatamy (wyrabiamy) ciasto- podobnie jak na kruche ciasto.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 stopni Celsjusza.
  6. Kiedy piekarnik się rozgrzewa, my musimy rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wyciąć małej średnicy kółka np. kieliszkiem.
  7. Układamy na blaszce i pieczemy przez około 10-15 min do momentu, kiedy ciastka się lekko złotego koloru. Czas jest oczywiście zależny od rodzaju piekarnika.
  8. Odstawiamy do ostygnięcia i następnie przekładamy dowolnym materiałem jak np. marmolada czy dżem różany ( ale uważajcie by nie był zbyt płynny).
  9. Posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy w chłodne miejsce by dobrze się skleiły. Pyszne są one również nawet po kilku dniach od upieczenia.

SMACZNEGO !

Z pewnością zainteresuje Ciebie przepis na:

-Tartaletki i kapitalny przepis na kruche babeczki z kremem i z owocami

Dietetyczny deser na zimno z nasionami Chia jogurtem i owocami mango

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back To Top