Klasyczna grecka sałatka na grilla to dodatek, który podkręca smak wiosenno-letnich zabaw kulinarnych w ogródku. Bez wątpienia to także idealny i lekki posiłek na co dzień. Przy kreatywnym podejściu do tematu przedstawiam Wam fajny i prosty w wykonaniu przepis. Pod względem smakowym z pewnością umili spotkania zarówno te towarzyskie jak i te rodzinne.
Klasyczna sałatka grecka z sałatą lodową i z fetą i oliwkami na każdą okazję
Poniżej znajdziecie szybki i prosty w wykonaniu przepis na Grecka sałatka na grilla. Taka wiosenno-letnia sałatka jest stałym bywalcem grillowych harców. Przyznam, że kiedy rzucam hasło “grill” to pierwsze pytanie, które pada od znajomych brzmi: Twoja sałatka w stylu greckim będzie w menu ? :). Ta tradycyjna sałatka grecka z sałatą lodową i z fetą oraz z oliwkami jest banalna i szybka w wykonaniu. Atutem są również niedrogie składniki na nią. Warto też wziąć pod uwagę, że w okresie grillowym pod ręką znajdziemy mnóstwo sezonowych produktów, co w rezultacie jeszcze bardziej obniża koszty przygotowania takiej klasycznej sałatki greckiej. I właśnie co do tych produktów. Jak wspomniałem – kreatywność nie ma granic. Poniżej znajdziecie taką podstawową kompozycję do której najlepszy będzie gotowy sos np. grecki, włoski itp. lub domowej roboty musztardowo – miodowy. Ale jest jeszcze jeden myk. Olej z pestek dyni. OT właśnie ! Warto wydać kasę na ten materiał, który jest bardzo podzielny i wydajny. Nie doceniany lub mało znany, ale robi taką robotę jak mało kto. 🙂
Składniki na tradycyjną sałatkę grecką z sałatą lodową oraz z fetą i oliwkami
- główka sałaty lodowej lub 1-2 paczki gotowych Mix Sałat
- mały słoik ok. 150-200 g. drylowanych oliwek czarnych lub zielonych
- 1 op. Greckiego sera sałatkowego lub sera feta
- 1-2 papryki słodkie dowolnego koloru
- 250 g. pomidorów (np. koktajlowych)
- cebula (najlepiej czerwona, która urozmaica wygląd)
- kiełki np. rzodkiewki (kliknij, aby dowiedzieć się Jak hodować kiełki w kiełkownicy i kiełki na wacie
- natka pietruszki
- sos grecki ( opcjonalnie włoski, francuski, koperkowo-ziołowy lub domowej roboty musztardowo – miodowy)
- olej z pestek dyni (opcjonalnie)
- dowolne inne warzywa
Jak zrobić przepis na Grecka sałatka na grilla?
- Liście sałaty rwiemy na 2-3 kawałki i układamy na spód dużej salaterki.
- Oliwki kroimy na połówki, natomiast ser sałatkowy, paprykę, pomidory, cebulę oraz natkę pietruszki kroimy bądź siekamy na mniejsze kawałki.
- Pokrojone warzywa układamy warstwami na sałatkę. Polecam nie mieszać sałaty i warzyw na tym etapie. Podczas nakładania na talerz zabieg ten sam zostanie rozwiązany :).
- Całość posypujemy pokrojoną pietruszką i polewamy sosem np. greckim. UWAGA: Polać sosem bezpośrednio przed konsumpcją.
- No i o ile mamy na stanie, warto dodać 3-4 łyżki oleju z pestek dyni.
SMACZNEGO Sałatko-maniacy !
Przepis się spodobał ?! A może czujesz mały niedosyt ?! Polecam także genialną sałatkę i jej Walkę Smaków\