Sałatka grecka klasyczna z fetą i oliwkami to bez wątpienia idealne, lekkie dla żołądka danie na każdą porę dnia. Jest także ciekawym pomysłem na podkręcenie wiosenno-letnich zabaw kulinarnych w ogródku. Dzięki kreatywnym połączeniu kilku warzyw przedstawiam Wam fajny i prosty w wykonaniu przepis. Pod względem smakowym z pewnością umili spotkania zarówno te towarzyskie jak i te rodzinne.
Klasyczna sałatka grecka z sałatą lodową, fetą i oliwkami na każdą okazję
Poniżej znajdziecie szybki i prosty w wykonaniu przepis na Sałatka grecka klasyczna z fetą i oliwkami . Jest to także idealna przekąska na grilla, która już dawno została stałym bywalcem grillowych harców i plenerowych lunchów. Przyznam, że kiedy rzucam hasło “grill” to pierwsze pytanie, które pada od znajomych brzmi: Twoja sałatka grecka na grilla będzie w menu ? :). Ta klasyczna sałatka grecka z sałatą lodową i z fetą oraz z oliwkami jest banalna i szybka w wykonaniu. Atutem są również niedrogie składniki na nią. Warto też wziąć pod uwagę, że w okresie wiosenno-letnim pod ręką znajdziemy mnóstwo sezonowych produktów, co w rezultacie jeszcze bardziej obniża koszty przygotowania takiej sałatki greckiej . I właśnie co do tych produktów, jak wspomniałem, kreatywność nie ma granic. Poniżej znajdziecie taką podstawową kompozycję do której najlepszy będzie gotowy sos np. grecki, włoski itp. lub domowej roboty musztardowo – miodowy. Ale jest jeszcze jeden myk. Olej z pestek dyni. OT właśnie ! Warto wydać kasę na ten materiał, który jest bardzo podzielny i wydajny. Nie doceniany lub mało znany, ale robi taką robotę jak mało kto. 🙂
Składniki na Sałatkę grecką klasyczną z fetą i oliwkami
- główka sałaty lodowej lub 1-2 paczki gotowych Mix Sałat;
- mały słoik ok. 150-200 g. drylowanych oliwek czarnych lub zielonych;
- 1 op. Greckiego sera sałatkowego lub sera feta;
- 1-2 papryki słodkie dowolnego koloru;
- 250 g. pomidorów (np. koktajlowych);
- cebula (najlepiej czerwona, która urozmaica wygląd);
- kiełki np. rzodkiewki (kliknij, aby dowiedzieć się Jak hodować kiełki w kiełkownicy i kiełki na wacie;
- natka pietruszki;
- sos grecki ( opcjonalnie włoski, francuski, koperkowo-ziołowy lub domowej roboty musztardowo – miodowy);
- olej z pestek dyni (opcjonalnie);
- dowolne inne warzywa.
Jak zrobić przepis na Sałatka grecka klasyczna z fetą i oliwkami?
- Liście sałaty rwiemy na 2-3 kawałki i układamy na spód dużej salaterki;
- Oliwki kroimy na połówki, natomiast ser sałatkowy, paprykę, pomidory, cebulę oraz natkę pietruszki kroimy bądź siekamy na mniejsze kawałki;
- Pokrojone warzywa układamy warstwami na sałatkę. Polecam nie mieszać sałaty i warzyw na tym etapie. Podczas nakładania na talerz zabieg ten sam zostanie rozwiązany :);
- Całość posypujemy pokrojoną pietruszką i polewamy sosem np. greckim. UWAGA: Polać sosem bezpośrednio przed konsumpcją;
- No i o ile mamy na stanie, warto dodać 3-4 łyżki oleju z pestek dyni.
SMACZNEGO Sałatko-maniacy !
Przepis się spodobał ?! A może czujesz mały niedosyt ?! Polecam także genialną sałatkę i jej Walkę Smaków\
No Comments