sałatki

Sałatka grecka klasyczna z fetą i oliwkami

4 maja, 2020
Grecka sałatka na grilla

Sałatka grecka klasyczna z fetą i oliwkami to bez wątpienia idealne, lekkie dla żołądka danie na każdą porę dnia. Jest także ciekawym pomysłem na podkręcenie wiosenno-letnich zabaw kulinarnych w ogródku. Dzięki kreatywnym połączeniu kilku warzyw  przedstawiam Wam fajny i prosty w wykonaniu przepis. Pod względem smakowym z pewnością umili spotkania zarówno te towarzyskie jak i te rodzinne.

Grecka sałatka na grilla

Klasyczna sałatka grecka z sałatą lodową, fetą i oliwkami na każdą okazję

Poniżej znajdziecie szybki i prosty w wykonaniu przepis na Sałatka grecka klasyczna z fetą i oliwkami . Jest to także idealna przekąska na grilla, która już dawno została stałym bywalcem grillowych harców i plenerowych lunchów. Przyznam, że kiedy rzucam hasło “grill” to pierwsze pytanie, które pada od znajomych brzmi: Twoja sałatka grecka na grilla będzie w menu ? :). Ta klasyczna sałatka grecka z sałatą lodową i z fetą oraz z oliwkami jest banalna i szybka w wykonaniu. Atutem są również niedrogie składniki na nią. Warto też wziąć pod uwagę, że w okresie wiosenno-letnim pod ręką znajdziemy mnóstwo sezonowych produktów, co w rezultacie jeszcze bardziej obniża koszty przygotowania takiej sałatki greckiej . I właśnie co do tych produktów, jak wspomniałem, kreatywność nie ma granic. Poniżej znajdziecie taką podstawową kompozycję do której najlepszy będzie gotowy sos np. grecki, włoski itp. lub domowej roboty musztardowo – miodowy. Ale jest jeszcze jeden myk. Olej z pestek dyni. OT właśnie ! Warto wydać kasę na ten materiał, który jest bardzo podzielny i wydajny. Nie doceniany lub mało znany, ale robi taką robotę jak mało kto. 🙂

Tradycyjna sałatka grecka

Składniki na Sałatkę grecką klasyczną z fetą i oliwkami

  • główka sałaty lodowej lub 1-2 paczki gotowych Mix Sałat;
  • mały słoik ok. 150-200 g. drylowanych oliwek czarnych lub zielonych;
  • 1 op. Greckiego sera sałatkowego lub sera feta;
  • 1-2 papryki słodkie dowolnego koloru;
  • 250 g. pomidorów (np. koktajlowych);
  • cebula (najlepiej czerwona, która urozmaica wygląd);
  • kiełki np. rzodkiewki (kliknij, aby dowiedzieć się Jak hodować kiełki w kiełkownicy i kiełki na wacie;
  • natka pietruszki;
  • sos grecki ( opcjonalnie włoski, francuski, koperkowo-ziołowy lub domowej roboty musztardowo – miodowy);
  • olej z pestek dyni (opcjonalnie);
  • dowolne inne warzywa.

Jak zrobić przepis na Sałatka grecka klasyczna z fetą i oliwkami?

  1. Liście sałaty rwiemy na 2-3 kawałki i układamy na spód dużej salaterki;
  2. Oliwki kroimy na połówki, natomiast ser sałatkowy, paprykę, pomidory, cebulę oraz natkę pietruszki kroimy bądź siekamy na mniejsze kawałki;
  3. Pokrojone warzywa układamy warstwami na sałatkę. Polecam nie mieszać sałaty i warzyw na tym etapie. Podczas nakładania na talerz zabieg ten sam zostanie rozwiązany :);
  4. Całość posypujemy pokrojoną pietruszką i polewamy sosem np. greckim. UWAGA: Polać sosem bezpośrednio przed konsumpcją;
  5. No i o ile mamy na stanie, warto dodać 3-4 łyżki oleju z pestek dyni.

SMACZNEGO Sałatko-maniacy !

Przepis się spodobał ?! A może czujesz mały niedosyt ?! Polecam także genialną sałatkę i jej Walkę Smaków\

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply