Ten przepis na cukinia zapiekana i grillowane warzywa z kiełkami i mozzarellą to lekkostrawne, a zarazem pożywne danie. Bez wątpienia jest idealna, aby zagościć na talerzu u osób dbających o linię i będących na diecie. Doskonały przepis na cukinię fit to danie, które z łatwością zapakujesz w pojemnik i zabierzesz na lunch do pracy
Pyszny dietetyczny przepis na cukinia zapiekana i grillowane warzywa z kiełkami i mozzarellą
Przygotowanie cukinii i papryki czy to na patelni czy jako warzywa grillowane zajmuje niewiele czasu, a potrafi zaspokoić głód w pracy na dłużej. Grillowane warzywa można upiec na dwa sposoby: grillowane w piekarniku lub na patelni. Poniższy przepis na kabaczek przedstawia wersje w piekarniku. Jednak dodając troszkę oleju, można przygotować też pyszny posiłek jakim jest cukinia na patelni.
W związku z tym, że walory smakowe podniosą kiełki, poniżej zajdziecie wskazówki jak je wyhodować w domowych warunkach:
– Jak hodować kiełki w kiełkownicy i kiełki na wacie
Składniki na zapiekana cukinia i grillowane warzywa z kiełkami i mozzarellą
- 1 średni kabaczek / cukinia
- 1 średnia papryka czerwona lub zielona
- garść kiełek
- 1 ser Mozzarella w kulce
- przyprawy: pieprz, bazylia i oregano
- opcjonalnie: Smoothie
Wskazówki dotyczące przepisu na kabaczek, czyli Jak sprawnie to przyrządzić?
- Przepłucz warzywa pod wodą, a następnie dobrze osusz.
- Cukinię pokrój na plastry grubości ok. 1 cm., natomiast paprykę przekrój na 8 ćwiartek.
- Ułóż warzywa na blachę, na to połóż plastry sera Mozzarella i posyp przyprawami, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Piecz przez 15 minut do momentu aż nie zaczną się rumienić. W ostatnich 5 minutach możesz włączyć termoobieg.
- Po wyciągnięciu poczekaj do czasu aż lekko wystygną i posyp je kiełkami.
- Opcjonalnie do smaku możesz przyrządzić smoothie owocowo-warzywne.
SMACZNEGO !
- Polecam również coś dietetycznego na ząb:
- –Sałatka dietetyczna z suszonymi pomidorami winogronem i roszponką
No Comments